Ξέρετε γιατί τα δόντια μας κιτρινίζουν;

Το να αλλάξει το χρώμα των δοντιών είναι φυσιολογικό; Γιατί οι φίλοι μου έχουν πιο άσπρα δόντια από τα δικά μου; Το χρώμα των δοντιών αλλάζει με τον χρόνο;

Η απάντηση είναι ναι! Και όπως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους στο χρώμα του δέρματος, ή των ματιών, έτσι συμβαίνει και με το χρώμα των δοντιών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλές συνήθειες που κάνουν τα δόντια μας να κιτρινίζουν. Οι οδοντίατροι από το smiles, οι οποίοι εξειδικεύονται στη λεύκανση μας μιλάνε για τις αιτίες και το τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε!

Οι αιτίες που θαμπώνουν το χαμόγελο μας:

1. Το κάπνισμα, ιδιαίτερα αν ο αριθμός των τσιγάρων είναι αυξημένος.

2. Ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και χρωματιστά αναψυκτικά ή φαγητά π.χ. παντζάρια.

3. Η αμέλεια βουρτσίσματος και μη χρήση οδοντικού νήματος ή ανεπαρκές βούρτσισμα και νήμα. Τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν δημιουργούν την οδοντική πλάκα και συντελούν στην κατακράτηση πέτρας, με αποτέλεσμα των δόντια να φαίνονται δυσχρωμικά.

4. Τροφές, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα, αντιβιοτικά, βιταμίνες, σίδηρος, μπορούν να χρωματίσουν στα δόντια ενδογενώς ή εξωγενώς. Η ενδογενής χρώση των δοντιών προκαλείται όταν αυτές οι ουσίες εναποτίθενται στα δόντια κατά τη χρονική περίοδο διάπλασής τους.

 5. Φθόριο και χλωρεξιδίνη,  που αποτελούν συστατικό οδοντοκρεμών και πολλών στοματικών διαλυμάτων, μπορούν να προκαλέσουν δυσχρωμίες.

6. Τα χαλασμένα σφραγίσματα όχι μόνο αλλοιώνουν το χρώμα του δοντιού αφού απορροφούν χρωστικές αλλά κάνουν κακό και στην υγεία των δοντιών, καθώς εάν δεν αντικατασταθούν με τον καιρό μεγαλώνουν.

7. Τα μαύρα σφραγίσματα, κατασκευασμένα από αμάλγαμα, μπορούν να προσδώσουν ένα γκριζό χρώμα στα δόντια.

8. Οι μεταλλοκεραμικές θήκες, γκριζάρουν την περιοχή κοντά στα ούλα, λόγω του μεταλλικού τους υποστρώματος.

9. Τα απονευρωμένα δόντια ή τα νεκρά δόντια τα οποία χρήζουν απονεύρωσης, παρουσιάζουν αλλοιωμένο κιτρινο-γκρι σκούροχρώμα, το οποίο με τον καιρό μπορεί να χειροτερεύσει.

10. Η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 – 40, αλλάζει το χρώμα των δοντιών τόσο φυσιολογικά λόγω εναπόθεσης μεγαλύτερου ποσού οδοντίνης εσωτερικά, όσο και από περιβαλλοντικά και παθολογικά αίτια όπως μικροκατάγματα, αποτριβή, διάβρωση δοντιών από όξινες τροφές και αναψυκτικά κ.ά.

11. Το DNA. Το χρώμα των δοντιών, όπως και το χρώμα του δέρματος ή των μαλλιών καθορίζεται κληρονομικά, με αποτέλεσμα άλλοι άνθρωποι να γεννιούνται με το πλεονέκτημα των λευκότερων δοντιών και άλλοι όχι.

12. Τραύματα. Τα τραύματα στα παιδικά δόντια ενδέχεται να διαταράξουν τη διάπλαση του μόνιμου δοντιού που βρίσκεται από κάτω τους, και να δημιουργήσει λευκα, κίτρινα ή καφετί σημάδια, τα οποία γίνονται αντιληπτά μόλις ανατείλουν τα μονιμα δόντια. Όταν χτυπήσει όμως ένας ενήλικας, μπορεί να δημιουργηθεί δυσχρωμία παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται στα απονευρωμένα δόντια. Αυτο συμβαίνει λόγω εσωτερικής αιμμοραγίας στο δόντι, το οποίο τελικά νεκρώνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *