Παιδιά στον οδοντίατρο

Πότε πρέπει να πάνε τα μικρά παιδιά στον οδοντίατρο;

Τα δόντια των παιδιών ξεκινούν να διαπλάθονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες!

Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων απ’ ότι μας λένε οι οδοντίατροι όλα τα μόνιμα δόντια έχουν δημιουργηθεί και ενασβεστιωθεί, αλλά βρίσκονται ακόμη μέσα στη γνάθο. Πότε πρέπει λοιπόν να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο και γιατί;

Βάσει των οδηγιών της Ελληνικής Εταιρίας Παιδοδοντιατρικής, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ανατολή του πρώτου δοντιού και σίγουρα όχι μετά το πρώτο έτος. Σε πρώτη φάση οι λόγοι είναι κυρίως συμβουλευτικοί και προληππτικοί, στη λογική που προγραμματίζονται και οι επισκέψεις στον παιδίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει αναπτυξιακές βλάβες στα πρώτα δόντια του παιδιού ή καθυστέρηση ανατολής τους. Σημαντική είναι η συμβολή του οδοντιάτρου τόσο στην ενημέρωση για τη στοματική υγεινή του παιδιού, αλλά και για τη διατροφή του σχετικά με την αποφυγή της τερηδόνας, της νόσου των δοντιών από την οποία με βάση τις τελευταίες έρευνες εμφανίζουν 1 στα 2 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα.

Τέλος, το παιδί έρχεται σε επαφή με τον «ειδικό γιατρό για το στόμα του», αναγνωρίζει σταδιακά με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τη διαδικασία της εξέτασης της στοματικής κοιλότητας ως οικεία και δεν αντιδρά αρνητικά εάν μελλοντικά χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπευτική οδοντιατρική πράξη παιδοδοντίας. Μετά την πρώτη επίσκεψη, οι επανέλεγχοι προγραμματίζονται κάθε 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Πηγή: Οδοντιατρείο Smiles – αισθητική οδοντιατρική / λεύκανση δοντιών