Περιοδοντίτιδα: Ένας σιωπηλός εχθρός των δοντιών

Ενώ στην αρχή δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, καθώς εμφανίζεται σαν μια ήπια ουλίτιδα, όσο προχωρά κάτω από τα ούλα μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Προσοχή λοιπόν, γιατί η περιοδοντίτιδα είναι ένας ύπουλος εχθρός των δοντιών, ωστόσο η εξέλιξη της ή η ανακοπή της πορείας της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και τακτικά φροντίζει ο καθένας δόντια και ούλα…

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο των ούλων, η οποία αναπτύσσεται στους περιοδοντικούς ιστούς, δηλαδή γύρω από τη ρίζα των δοντιών και στο οστό της γνάθου, πλήττοντας τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Ενώ στο αρχικό στάδιο μοιάζει με ουλίτιδα και εμφανίζει ίδια συμπτώματα, όταν όμως η φλεγμονή προχωρήσει, τότε τα ούλα υποχωρούν και δημιουργούν υφιζήσεις, με τις ρίζες των δοντιών να αποκαλύπτονται προκαλώντας ευαισθησία. Τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξη τους, αποκτούν κινητικότητα και σε προχωρημένο στάδιο πέφτουν!

Πως αντιμετωπίζεται;
Σε πρώτα στάδια η περιοδοντίτιδα αναστέλλεται με σωστή στοματκή υγιεινή, τακτικό βούρτσισμα και καθημερινό μεσοδόντιο καθαρισμό. Στην περίπτωση που η νόσος έχει προχωρήσει, ο οδοντίατρος θα παρέμβει με περιοδοντική θεραπεία, η οποία είναι ένας βαθύς καθαρισμός των δοντιών και των ριζών τους από μικροβιακή πλάκα και πέτρα, που έχουν συσσωρευτεί σε δυσπρόσιτα σημεία.  Η θεραπεία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί από 2 μέχρι 4 ραντεβού για να ολοκληρωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χορήγηση αντιβιοτικών, τοποθέτηση αντιβιοτικών τοπικά στους περιοδοντικούς θυλάκους ή ακόμη και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος.

Πως γίνεται η διάγνωση
Αρμόδιοι για να γίνει η διάγνωση της περιοδοντίτιδας είναι οι οδοντίατροι. Σε συνδυασμό με την ακτινογραφική εικόνα του οστού της γνάθου και με μετρήσεις που γίνονται κλινικά και ακτινογραφικά, τίθεται η διάγνωση αρχόμενης, μέτριας ή προχωρημένης περιοδοντίτιδας.