Πρέπει να ανησυχούμε στο άκουσμα της λέξης “απονεύρωση”;

Όταν κάποιος άνθρωπος ακούει τη λέξη “απονεύρωση” ανησυχεί! Κάτι όμως που όπως μας εξηγούν οι οδοντίατροι του Smiles δεν πρέπει να συμβαίνει! Αυτό γιατί η απονεύρωση είναι μια ανώδυνη και εύκολη θεραπεία που θα γλιτώσει το δόντι μας από την εξαγωγή.

Πρόκειται για τη διαδικασία καθαρισμού της ρίζας του δοντιού χρησιμοποιώντας αντισηπτικά διαλύματα και φαρμακευτικά σκευάσματα. Πραγματοποιείται όταν έχει χαλάσει ένα δόντι και η βλάβη έχει επεκταθεί σε βάθος και το έχει επιμολύνει εκεί που βρίσκεται το νεύρο.

Για την απονεύρωση απαιτούνται 2 με 3 επισκέψεις, ενώ σε ελαφριές περιπτώσεις μπορεί να ολοκληρωθεί και σε μόνο μία συνεδρία. Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία, και μετά πραγματοποιείται ο καθαρισμός της ρίζας με μηχανικά και χημικά μέσα. Στη συνέχεια τοποθετούνται αντισηπτικά διαλύματα και το δόντι σφραγίζεται προσωρινά μέχρι το επόμενο ραντεβού. Η απονεύρωση ολοκληρώνεται όταν η φλεγμονή δεν παράγει πλέον πύον ή άλλα υγρά και απουσιάζοουν συμπτώματα πόνου και ευαισθησίας, ή οίδημα. Στη συνέχεια το απονευρωμένο δόντι αποκαθίσταται με απλό σφράγισμα, όταν η βλάβη που έχει προκληθεί στο δόντι είναι περιορισμένη, με επένθετο όταν είναι μεγαλύτερη, ή ακόμη και με μεταλλοκεραμική ή ολοκεραμική στεφάνη σε εκτεταμένες βλάβες.